Carpaltunnelsyndrom er betegnelsen på en rekke symptomer som oppstår når Mediannerven, som går fra underarmen og inn i håndflaten, blir utsatt for økt trykk.

Carpaltunnelen, som mediannerven går igjennom, består av ben og bindevev. Gulvet og veggene i carpaltunnelen er dannet av de små beina i håndroten kalt carpalbein. Taket til carpaltunnelen er laget av et ligament (bindevev) som kalles Det transverse carpale ligament. Siden hverken beinsubstans eller ligament er tøyelig blir resultatet av dette en stiv tunnel.

Hevelser i dette området, eller en fortykkelse av ligamentet, fører til økt trykk på nerven.

Carpaltunnelsyndrom kan forårsakes av traumer eller mekanisk arbeid.

Spesialisthospitalet tilbyr behandling for Carpaltunnelsyndrom. Kirurgene våre har lang erfaring med håndkirurgi og operasjon av hender, og bruker de beste og mest moderne metodene. Det reduserer risikoen for komplikasjoner.

Få informasjon om priser og bestilling av time

Forekomst

Carpaltunnelsyndrom er en svært vanlig lidelse, men mer vanlig hos kvinner enn menn. Lidelsen oppstår oftere hos personer med for eksempel diabetes og andre sykdommer, som systemiske sykdommer.

Symptomer

Symptomene er klassiske og omfatter smerter, en følelse av svakhet, samt nummenhet i håndens første til fjerde finger. Tilstanden kan også gi smerter oppover i armen.

Symptomene oppstår vanligvis i den dominante hånden og kan ha mange årsaker.

 • Forutsetninger for inngrepet

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus. Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for behandling av Carpaltunnelsyndrom. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

  Det er 18 års aldersgrense for denne behandlingen. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med behandling av Carpaltunnelsyndrom fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

 • Forberedelser til operasjonen

  Det er viktig at du er godt forberedt til operasjonen slik at resultatet blir optimalt.

  Les hvordan du best forbereder deg til operasjonen

 • Om operasjonen

  Vi gjør et bueformet snitt i huden og kommer ned til ligamentum transversal. Denne spalter vi med kniv slik at taket til karpaltunnelen åpnes. Dermed reduseres trykket til medianusnerven slik at den kan heles. Kirurgen bruker forstørrelsesbriller slik at nervene kan sees godt.

  Til slutt syr vi igjen snittet i huden med en tråd, og legger på bandasje.

  Selve operasjonen tar rundt ti minutter.

  Hvis du ikke bøyer og strekker fingrene blir de stive. Derfor er det viktig at du allerede den andre dagen etter operasjonen starter med regelmessige øvelser hvor du beveger fingrene.

  Smerter

  Etter operasjonen får du smertestillende tabletter hvis du har vondt. Som smertestillende bruker vi vanligvis Paracetamol.

  Hvis du holder hånden høyt vil du få mindre smerter.

 • Hjemme igjen

  Det er viktig at du holder hånden høyt de første fem dagene etter operasjonen for å unngå hevelse.

  Fem dager etter operasjonen kan du fjerne bandasjen og bruke vanlig plaster over såret. Etter to uker kommer du til oss og fjerner stingene.

  All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

  Sykemelding

  De fleste er sykemeldt i rundt fire uker etter inngrepet, men dette er avhengig av hva slags jobb du har.

 • Pris

  Les hva det koster for behandling av Carpaltunnelsyndrom på Spesialisthospitalet her.

  Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.

  Uansett hvilken behandling du ønsker er konsultasjonen det første steget på veien. Den sikrer at du får riktig behandling og at vi finner frem til den metoden som er best for deg.

  Vi har kort ventetid for behandling av Carpaltunnelsyndrom. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår her.

 • Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon?

  Ring oss på 485 09 570 eller send en e-post til post@spesialisthospitalet.no. Vi hjelper deg gjerne!

  Ifølge forskrift om markedsføring av kirurgiske inngrep kan vi ikke vise før-og-etter-bilder av denne behandlingen på nettsiden vår. Les mer om før-og-etter-bilder her. Våre dyktige kirurger vil vise deg før-og-etter-bilder på konsultasjon her hos oss på Spesialisthospitalet.

 • Priser

  Vi tilbyr konkurransedyktige priser på en rekke behandlinger innen plastikkirurgi, håndkirurgi og rekonstruksjon etter brystkreft.
  Les mer
 • Gratis konsultasjon

  Vi har kort ventetid på våre behandlinger. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Les mer
 • Dette bør du vite

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus, med noen av landets ledende og mest erfarne kirurger. Les mer