Hvis du ønsker å gjøre brystene større kan vi legge inn en silikonprotese.

Kvinne med kort hår og blå genser sitter i en sofa og ser mot venstreFoto: © Shutterstock

 

Hvorfor forstørre brystene?

Det kan være mange grunner til at man ønsker å få større bryster; de kan føles for små, for slappe eller det kan være stor forskjell på størrelsen på brystene.

Den mest kjente metoden for å forstørre brystene er å legge inn silikonimplantater (silikonprotese). En annen metode er å benytte eget fett fra annet sted på kroppen.

Les mer om brystforstørrelse ved hjelp av eget fett

Garanti

Når du forstørrer brystene med silikonprotese hos oss får du tre års garanti. Det betyr at du får en ny operasjon hvis det er nødvendig, uten ekstra kostnad.

Les mer om garantien vår

Gratis konsultasjon

Hvis du vurderer brystforstørrelse får du en gratis konsultasjon på poliklinikken vår.  Her legger vi en plan for behandlingen og inngrepet, og du får du svar på spørsmålene du har. 

Kirurgene våre har lang erfaring med plastikkirurgi og brystforstørrelser. De benytter det beste utstyret og de mest moderne metodene. Det reduserer risikoen for komplikasjoner.

Få informasjon om priser og bestilling av time

Trygghet

Mange opplever usikkerhet og kanskje også engstelse før en operasjon. Da er det ekstra viktig å føle seg trygg og ivaretatt. Derfor blir du hos oss til dagen etter operasjonen. Overnattingen gir økt sikkerhet og et mer behagelig behandlingsforløp. 

I løpet av natten kontrollerer vi at alt er som det skal. Du blir fulgt opp av sykepleier og får smertelindring hvis du trenger det. Om du mot formodning skulle oppleve komplikasjoner tar vi hånd om dette umiddelbart. 

Du velger selv om du vil spise måltidene på rommet eller i den hyggelige spisesalen vår.

 • Forutsetninger for inngrepet

  Før du gjennomgår en brystforstørrelse er det en fordel at vekten din er stabil og ikke overstiger en BMI på 27. Årsaken er at jo høyere BMI du har, jo større er risikoen for komplikasjoner.

  Andre helseplager

  Har du eksem eller andre helseplager som du frykter kan påvirke på inngrepet, kan du kontakte oss på 485 09 570 eller send en e-post til post@spesialisthospitalet.no for råd og veiledning.

  Graviditet

  Hvis du planlegger å bli gravid fraråder vi operasjon inntil du er ferdig med graviditeten og tilbake i normalvekt.

  Aldersgrense

  Det er 18 års aldersgrense for kirurgiske inngrep. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med brystforstørrelse fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

 • Om silikonproteser

  En silikonprotese består av et ytre skall av silikon og er fylt med en fast silikongelé. Konsistensen på geléen varierer ut fra hvordan det nye brystet skal være.

  Det finnes mange ulike typer brystproteser fra mange forskjellige leverandører. For å minimalisere risikoen for komplikasjoner er det viktig å benytte proteser (implantater) med høy kvalitet.

  På Spesialisthospitalet benytter vi implantater fra Mentor. Mentor har over 50 års erfaring og er en av tre leverandører på verdensbasis som er godkjent av det uavhengige kvalitetssikringsorganet FDA (U.S. Food and Drug Administration).

  Kapseldannelse

  Alle implantater blir oppfattet av kroppen som et fremmedlegeme. Når silikonprotesen legges under huden reagerer kroppen med å danne en bindevevskapsel rundt protesen.  Denne prosessen foregår de første fire ukene etter operasjonen og er i utgangspunktet en ønsket prosess fordi det betyr at implantatet blir liggende der det skal og ikke flytter på seg.

  Implantatene vi benytter gir en liten og tynn bindevevskapsel. Det holder implantatet på plass uten å påvirke implantatet negativt, som missforming eller forflytning. Hvis kapselen blir for tykk vil det kunne gi smerter og missforming av implantatet. Da må implantatet tas ut, kapselen må fjernes og vi må legge inn et nytt implantat.

  Garanti

  Når du forstørrer brystene med silikonprotese ved Spesialisthospitalet får du tre års garanti. Det betyr at du får en ny operasjon hvis det er nødvendig, uten ekstra kostnad.

  Les mer om garantien vår

 • Valg av størrelse og form

  Protesene kommer i mange forskjellige former og størrelser.  I all hovedsak kan vi dele formene inn i to kategorier:

  • dråpeformede proteser, som minner mest om den naturlige formen
  • runde proteser

  Å velge riktig størrelse og form på implantatet er svært viktig for at du skal bli fornøyd. Siden størrelsen på protesene måles i kubikkcentimeter (cc) er det vanskelig å konvertere de over til mer kjente BH-størrelser. For å sikre at resultatet blir så bra som mulig benytter vi derfor Mentors ”volume sizing system”.

  Det innebærer at du får prøve ulike implantater som vi legger inn i brystholderen din, slik at du får en følelse av hvordan det endelige resultatet kan bli. På bakgrunn av dette blir du og kirurgen enige om hvilken størrelse som passer best til din kropp og de ønskene du har.

 • Plassering av implantatene

  Implantatene kan plasseres både over og under selve brystmuskelen.

  Under brystmuskelen

  Å legge protesen under brystmuskelen er en teknikk for slanke personer med lite brystkjertelvev. Dette er fordi implantatet skjules bedre når det ligger under muskelen. Når man har lite eget brystvev vil eventuelle folder og rynker fra implantatet skjules bedre med denne metoden.

  Over brystmuskelen

  Å legge protesen over brystmuskelen kan være en god løsning for deg som har slapt brystkjertelvev (hengebryst) og som ønsker å få tilbake volumet i brystet. For å oppnå best mulig resultat er det viktig at det er nok brystkjertelvev og fettvev i brystet, som implantatet kan gjemme seg bak. Denne metoden vil også gi litt rundere bryster rent kosmetisk.

  Sammen med kirurgen velger dere den metoden som passer best for kroppen din, protesen du har valgt og resultatet du ønsker å oppnå.

 • Poliklinisk time før operasjonen

  I god tid før du skal opereres får du en time på poliklinikken vår.

  Denne dagen skal du

  • ta blodprøver
  • snakke med plastikkirurg og sykepleier, som går gjennom sykehistorien og helsen din, samt hvilke medisiner du bruker
  • få informasjon om hvilken dag du skal opereres og andre viktige datoer i forhold til behandlingen fremover

  Du kan gjerne ha med deg en pårørende hvis du ønsker det.

  Husk å ta med liste over medisinene du bruker. Legen avgjør hvilke medisiner du kan og ikke kan ta.

  Det kan være greit å sette opp en liste over spørsmål du har eller forhold du er usikker på, før du kommer til den polikliniske timen.

 • Forberedelser til operasjonen

  Trening

  Fysisk aktivitet gjør at kroppen din vil være godt forberedt til operasjon. Hvis du allerede trener; fortsett med det. Hvis ikke, start forsiktig og øk aktivitetsmengden litt hver dag. Trening trenger ikke være smertefullt for å være nyttig. En 30 minutters gåtur er mye bedre enn ingenting!

  I god tid før operasjonen får du et hefte med informasjon om øvelser du skal gjøre både på sykehuset og hjemme etter operasjonen. Start gjerne med disse øvelsene allerede før inngrepet.

  Røyking og alkohol

  Hvis du røyker må du slutte minimum fire uker før operasjonen, og du kan heller ikke røyke de første fire ukene etterpå. Når du røyker heles kroppen saktere og faren for komplikasjoner øker, samtidig som det blir umulig å oppnå et optimalt resultat.

  Her kan du lese mer om hvordan røyking øker risikoen for komplikasjoner ved operasjon.

  slutta.no får du råd om røykeslutt. Du kan også ta kontakt med fastlegen din for å få råd og veiledning hvis du synes det er vanskelig å slutte.

  Unngå alkohol de siste 24 timene før inngrepet.

  Medisiner

  Du kan ta de aller fleste medisiner som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner som

  Hvis du har spørsmål angående medisiner kan du ringe oss på 920 77 550 eller sende en e-post til post@spesialisthospitalet.no.

  Kompresjonsklær

  Før inngrepet må du gå til innkjøp av en spesialtilpasset støtte-BH. Vi tar de nødvendige målene for deg og du kan velge om du kjøper den hos oss eller hos en bandasjist. Brystholderen tar du med deg når du kommer til oss for operasjon.

  Tilrettelegging

  Når du kommer hjem er det viktig at du får nok hvile. Du skal også være forsiktig med tunge løft. Derfor er det greit å handle inn matvarer og sørge for at mest mulig er lagt til rette på forhånd.

  Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du organiserer hjemtransport på forhånd.

  Forstørrelse av bryster regnes som en kosmetisk operasjon. Derfor har du ikke rett på sykemelding, men må ta ut eventuelle feriedager.

  Pakketips

  Dette kan være greit å ha med seg til sykehuset:

  • kompresjonsklær
  • morgenkåpe, tøfler, behagelige klær
  • tannbørste, tannkrem, hårbørste, deodorant, utstyr til barbering
  • briller, kontaktlinser, høreapparat eller tannproteser, hvis du bruker dette
  • medisiner og oppdatert liste over faste medisiner, inkludert inhalator og øyedråper
  • lesestoff

  Dette kan du med fordel la bli igjen hjemme:

  • smykker
  • kredittkort
  • andre verdisaker
  • parfyme

  Klinikken er ikke ansvarlig for tapte eller stjålne eiendeler.

 • Dagen før inngrepet

  Faste

  Du må faste fra midnatt kvelden før operasjonen. Det betyr at du ikke kan

  • spise
  • drikke
  • bruke tyggegummi
  • snuse
  • røyke

  Hvis du har spist, drukket, røkt eller brukt snus blir operasjonen strøket og du må komme tilbake en annen dag.

  Medisiner kan du ta som vanlig med en slurk vann samme morgen, hvis ikke annet er avtalt.

  Har du diabetes må du følge et litt annet opplegg. Dette vil du få informasjon om.

 • På operasjonsdagen

  Du kommer til oss samme dag som du skal opereres.

  Dette må du huske før du drar hjemmefra:

  • Dusj og ta på deg rent tøy.
  • Ikke bruk kremer, bodylotion eller parfyme.
  • Ikke bruk sminke eller neglelakk.
  • Fjern kunstige negler.
  • Ta av smykker og piercing, og legg de igjen hjemme.
  • Ikke barber legger, armhuler eller underliv (det øker faren for infeksjon).

  Når du kommer til oss

  Du møter i resepsjonen til avtalt tid. Her vil du bli hentet av en sykepleier som viser deg til rommet ditt på kirurgisk sengepost.

  Sykepleieren hjelper deg med å bli klar til operasjonen ved å

  • klippe/barbere hår i operasjonsområdet
  • sørge for at du får på deg sykehustøy slik at du holder deg varm
  • gi deg medisiner som du skal ta før operasjonen, samt smertestillende og avslappende medisiner
  • gi deg antibiotika hvis det er nødvendig

  Før operasjonen

  Rett før operasjonen møter du kirurgen som forklarer hva som skjer under operasjonen og markerer operasjonsområdet på kroppen din med en tusj. Du møter også anestesilegen som sørger for bedøvelsen.

  Sykepleieren følger deg til operasjonsstuen. På operasjonsavdelingen møter du anestesipersonell som er ansvarlig for bedøvelse, og de andre medlemmene i operasjonsteamet.

  Under operasjonen

  Vi lager et snitt i huden som er omtrent fem cm. langt. Dette bruker vi som inngangsport for å lage en lomme som vi legger protesen inn i.  Deretter lukker vi huden med en tråd som etter en tid løser seg opp av seg selv.

  Operasjonen tar mellom en og to timer, og det er vanlig å få full narkose. 

  Etter operasjonen

  Når du våkner etter operasjonen er du på postoperativ avdeling (oppvåkningsavdelingen).

  Du vil ha følgende utstyr og ledninger koblet til kroppen:

  • venekanyle på håndbaken, hvor du får væske og medikamenter
  • en klype på fingeren som måler oksygen i blodet
  • En slange under nesen med oksygen ved behov
  • eventuelt kateter

  Blodtrykket ditt kontrollerer vi regelmessig. Sykepleieren vil sjekke bandasjen og spørre om du har smerter. Så lenge du er her får du ikke ta imot besøk.

  Når tilstanden din er stabil flyttes du til rommet ditt på sengeposten.  Her kan du gjerne ta imot besøk. 

  Besøkende kan overnatte på hotellet på Feiring.

  Les mer om Feiring og oppholdet hos oss

  Hvis pårørende ønsker å snakke med deg på telefon kan de ringe tlf. xxxxxx (sette inn direkte nr. til kirurgisk sengepost!).

  Smerter

  Etter operasjonen får du smertestillende tabletter hvis du har vondt. Som smertestillende bruker vi vanligvis

  Som avslappende medisin benytter vi Sobril.

  Smerte oppleves svært forskjellig fra person til person, og du vil få medisiner tilpasset ditt behov.

  Smertelindring er viktig fordi det hjelper deg med å

  • puste bedre
  • bevege deg mer
  • sove bedre
  • komme deg raskere
  • holde smertene på et akseptabelt nivå 

  Opp av sengen

  Å ligge i sengen uten å bevege seg kan føre til komplikasjoner som lungebetennelse, blodpropp og tap av muskelmasse. Derfor må du opp og gå så raskt som mulig samme dag som du er operert.

 • Utskrivelse

  De fleste blir utskrevet dagen etter operasjonen. Før du reiser får du resept på eventuelle nødvendige medisiner.

  Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du har avtalt at noen henter deg.

 • Hjemme igjen

  Dette må du være spesielt oppmerksom på når du kommer hjem:

  Kompresjonstøy

  De første fire ukene skal du bruke den spesialtilpassede brystholderen dag og natt. Deretter bruker du den på dagtid i ytterligere to uker.

  Dusjing

  De fleste kan dusje etter fem dager. Ta gjerne av bandasjen i dusjen og dusje direkte på såret, men unngå såpe direkte på såret. Hvis det likevel kommer såpe på såret må du skylle bort alt. Bruk helst uparfymert såpe de første tre ukene. Ikke bad før såret er helt grodd, rundt to uker etter operasjonen. Hold såret rent og skift bandasjen hvis den er skitten, eller legg på ny micropore tape.

  Kosthold

  Spis godt etter operasjonen. Prioriter gjerne mat som inneholder mye proteiner, som kjøtt, kylling, linser, bønner, nøtter, fisk og egg.

  Trening og fysisk aktivitet

  Hovedregelen er at du kan bevege deg opp mot smertegrensen din. Stopp hvis det gjør vondt. Start forsiktig og øk treningen etter hvert som du følere deg i bedre form.

  Restriksjoner

  De første fire ukene etter operasjonen skal du unngå å trene brystmuskelen, og ikke foreta løft som overstiger fem kilo. Hvis du trener brystmusklene eller løfter albuen over skulderhøyde vil kapseldannelsen øke og føre til smerter eller missplassering av implantat.

  Tilbake på jobb

  Hvor lenge du bør vente før du går tilbake til jobb avhenger av hva slags jobb du har, men det vanlige er to uker hvis forstørrelsen gjøres ved bruk av eget fett og fire uker hvis vi benytter silikon.

 • Oppfølging og kontroller

  Allerede ved den første polikliniske timen hos oss avtaler vi en time for kontroll hos sykepleier, vanligvis en uke etter operasjonen. Etter en måneds tid kommer du til kontroll hos kirurgen.

  Det kan være greit å sette opp en liste over spørsmål du har eller forhold du er usikker på, før du kommer til kontroll.

 • Arr

  All kirurgi etterlater arr i varierende grad. 

  Bandasjen/plasteret som du fikk satt på rett etter operasjonen skal du ha på i syv til ti dager. Det skal bare skiftes hvis det blir vått eller skittent. Deretter bruker du micropore tape, som du får kjøpt på apotek, i omtrent tre måneder eller til arret er blitt lyst. Det bidrar til at arret blir penere.

  Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

  Hvor arrene etter operasjonen blir, er avhengig av hvilken vei kirurgen velger å føre inn implantatet.

  Under brystet

  En vanlig måte å legge inn implantatet på er å lage et snitt på rundt fem cm. under brystfuren, og legge implantatet inn herfra. Arret vil bli relativt godt skjult av brystet. En annen fordel er at risikoen for å miste følelse i brystvorten er forholdsvis liten.

  Ved brystvorten

  Det er også mulig å lage et snitt under brystvorten, i området mellom den fargede delen av brystvorten og brystet. Hvis arrene gror fint vil de være lite synlige, da de ligger kamuflert i overgangen mellom den pigmenterte delen av brystvorten og den normale brysthuden.

  En ulempe med denne metoden er at risikoen for blødning er større, noe som igjen vil kunne forstyrre den normale helningsprosessen og gi mer synlige arr. Det er også større risiko for endret følelse i brystvorten.

 • Eventuelle komplikasjoner

  All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men risikoen ved brystforstørrelse med silikonprotese er relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får.

  Blødning

  Den vanligste komplikasjonen etter proteseinnleggelse er blødning i sårhulen. Slike blødninger oppdages vanligvis tidlig, slik at det blir tatt hånd om før du reiser hjem fra klinikken. Blødningen kommer fra små blodkar som har blitt skadet under inngrepet, og gir hevelse og smerte.

  Infeksjoner

  Etter en operasjon er det alltid en viss fare for at det oppstår infeksjoner. Infeksjonen kan være i selve operasjonsarret eller dypere i operasjonsområdet, men dette er heldigvis uvanlig.

  Lekkasje

  En sjelden gang oppstår det lekkasje fra protesen. Dagens proteser er svært solide og det skal relativt mye til for å skade den.

  Andre komplikasjoner

  Noen får nedsatt følelse i huden over arret. Dette kan vare fra seks til tolv måneder.

  Holdbarhet

  Så lenge du ikke opplever problemer trenger du ikke bytte proteser. Jo yngre du er når du får proteser, jo større er imidlertid sannsynligheten for at du på et tidspunkt vil bytte av kosmetiske årsaker.

 • Pris

  Pris for brystforstørrelse på Spesialisthospitalet finner du her.

  Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.

  Vi har kort ventetid for brystforstørrelse. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår her.

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus. Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for brystforstørrelse. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

 • Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon?

  Ring oss på 485 09 570 eller send en e-post til post@spesialisthospitalet.no. Vi hjelper deg gjerne!

  Ifølge forskrift om markedsføring av kirurgiske inngrep kan vi ikke vise før-og-etter-bilder av brystforstørrelse med silikon på nettsiden vår. Les mer om før-og-etter-bilder her. Våre dyktige kirurger vil vise deg før-og-etter-bilder på konsultasjon her hos oss på Spesialisthospitalet.

 • Priser

  Vi tilbyr konkurransedyktige priser på en rekke behandlinger innen plastikkirurgi, håndkirurgi og rekonstruksjon etter brystkreft.
  Les mer
 • Gratis konsultasjon

  Vi har kort ventetid på våre behandlinger. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Les mer
 • Dette bør du vite

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus, med noen av landets ledende og mest erfarne kirurger. Les mer