Med et kirurgisk inngrep kan vi fjerne overflødig og hengende hud på magen.

Illustrasjon av bukplastikk og resultatet av bukplastikk. Illustrasjon: Molly Borman

 

Etter hvert som vi blir eldre mister huden en del av elastisiteten, og mange opplever at huden henger slapt på magen. Det samme kan skje om du går mye ned i vekt på kort tid. Kvinner er naturlig nok ekstra utsatt for å få hengende overskuddshud i forbindelse med graviditet, og det er ikke alltid at huden trekker seg sammen igjen. Da kan vi fjerne overskuddshuden ved hjelp av kirurgi.

Det er flere måter å gjøre mageplastikk på, og vi velger metode ut fra hva som er best i hvert enkelt tilfelle:

 • Mini mageplastikk
  Vi fjerner overskuddshud på nedre del av magen. Dette passer for deg som kun har litt løs overskuddshud på nedre del av magen, men ellers er slank.
 • Full mageplastikk
  Vi strammer opp og fjerner overskuddshud fra hele mageregionen ved å løsne huden helt opp til ribbene, for så å dra huden nedover. Vanligvis flytter vi også navlen. Dette passer for deg som har løs hud på hele magen.
 • Mageplastikk og sying av magemuskler
  Ved graviditet og alvorlig fedme øker volumet i buken så mye at også magemusklene strekker seg.  Når disse musklene ikke trekker seg sammen igjen på egenhånd kan vi sy sammen musklene, samtidig som vi strammer opp og fjerner overskuddshud.

Spesialisthospitalet tilbyr mageplastikk for å fjerne overflødig hud. Kirurgene våre har lang erfaring med plastikkirurgi og bruker de beste og mest moderne metodene. Det reduserer risikoen for komplikasjoner.

Gratis konsultasjon

Hvis du vurderer mageplastikk får du en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Her legger vi en plan for behandlingen og inngrepet, og du får du svar på spørsmålene du har. 

Få informasjon om priser og bestilling av time

Trygghet

Mange opplever usikkerhet og kanskje også engstelse før en operasjon. Da er det ekstra viktig å føle seg trygg og ivaretatt. Derfor blir du hos oss til dagen etter operasjonen. Overnattingen gir økt sikkerhet og et mer behagelig behandlingsforløp. 

I løpet av natten kontrollerer vi at alt er som det skal. Du blir fulgt opp av sykepleier og får smertelindring hvis du trenger det. Om du mot formodning skulle oppleve komplikasjoner tar vi hånd om dette umiddelbart. 

Du velger selv om du vil spise måltidene på rommet eller i den hyggelige spisesalen vår.

 • Forutsetninger for inngrepet

  Før du gjennomgår mageplastikk er det en fordel at vekten din er stabil og ikke overstiger en BMI på 27. Årsaken er at jo høyere BMI du har, jo større er risikoen for komplikasjoner.

  Det er viktig at du ikke har planer om å gå ned i vekt, at du ikke røyker og at du ikke har livsstilsykdommer. De alle fleste av oss har nok fett til å kunne få gjort denne prosedyren.

  Hvis du planlegger å bli gravid fraråder vi operasjon inntil du er ferdig med graviditeten og tilbake i normalvekt.

  Aldersgrense

  Det er 18 års aldersgrense for kirurgiske inngrep. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med bukplastikk fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

 • Poliklinisk time før operasjonen

  I god tid før du skal opereres får du en time på poliklinikken vår.

  Denne dagen skal du

  • ta blodprøver
  • snakke med plastikkirurg og sykepleier som går gjennom sykehistorien og helsen din, samt hvilke medisiner du bruker
  • få informasjon om hvilken dag du skal opereres og andre viktige datoer i forhold til behandlingen fremover

  Du kan gjerne ha med deg en pårørende hvis du ønsker det. 

  Husk å ta med liste over medisinene du bruker. Legen avgjør hvilke medisiner du kan og ikke kan ta.

  Det kan være greit å sette opp en liste over spørsmål du har eller forhold du er usikker på, før du kommer til den polikliniske timen.

 • Forberedelser til operasjonen

  Trening

  Fysisk aktivitet gjør at kroppen din vil være godt forberedt til behandlingen. Hvis du allerede trener; fortsett med det. Hvis ikke, start forsiktig og øk aktivitetsmengden litt hver dag. Trening trenger ikke være smertefullt for å være nyttig. En 30 minutters gåtur er mye bedre enn ingenting!

  Røyking og alkohol

  Hvis du røyker må du slutte minimum fire uker før behandlingen, og du kan heller ikke røyke de første fire ukene etter operasjonen. Når du røyker heles kroppen saktere, og faren for komplikasjoner øker, samtidig som det blir umulig å oppnå et optimalt resultat.

  Her kan du lese mer om hvordan røyking øker risikoen for komplikasjoner ved operasjon.

  slutta.no får du råd om røykeslutt. Du kan også ta kontakt med fastlegen din for å få råd og veiledning hvis du synes det er vanskelig å slutte.

  Unngå alkohol de siste 24 timene før inngrepet.

  Medisiner

  Du kan ta de aller fleste medisiner som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner.

  Hvis du har spørsmål angående medisiner kan du ringe 920 77 550 eller sende en e-post til post@spesialisthospitalet.no.

  Kompresjonsklær

  I god tid før operasjonen hjelper vi deg med å ta nødvendige mål til en kompresjonsbody som du skal bruke etter operasjonen. Denne kan du kjøpe hos oss eller hos en bandasjist. Bodyen reduserer den umiddelbare faren for blødning og ansamling av sårvæske (seromer), og bidrar også til et bedre resultat rent kosmetisk.

  Tilrettelegging

  Når du kommer hjem er det viktig at du får nok hvile. Du skal også være forsiktig med tunge løft. Derfor er det greit å handle inn matvarer og sørge for at mest mulig er lagt til rette på forhånd.

  Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du organiserer hjemtransport på forhånd.

  Pakketips

  Dette kan være greit å ha med seg til sykehuset:

  • kompresjonsklær
  • morgenkåpe, tøfler, behagelige klær
  • tannbørste, tannkrem, hårbørste, deodorant og utstyr til barbering
  • briller, kontaktlinser, høreapparat eller tannproteser, hvis du bruker dette
  • medisiner og oppdatert liste over faste medisiner, inkludert inhalator og øyendråper
  • lesestoff

  Dette kan du med fordel la bli igjen hjemme:

  • smykker
  • kredittkort
  • andre verdisaker
  • parfyme

  Klinikken er ikke ansvarlig for tapte eller stjålne eiendeler.

 • Dagen før operasjonen

  Du kommer til oss samme dag som du skal opereres.

  Dette må du huske før du drar hjemmefra:

  • Dusj og ta på deg rent tøy.
  • Ikke bruk kremer, bodylotion eller parfyme.
  • Ikke bruk sminke eller neglelakk.
  • Fjern kunstige negler.
  • Ta av smykker og piercing og legg de igjen hjemme.
  • Ikke barber legger eller underliv (det øker faren for infeksjon). Hvis du har hårvekst i selve området som skal operer kan du klippe det.

  Når du kommer til oss

  Du møter i resepsjonen til avtalt tid. Her vil du bli hentet av en sykepleier som viser deg til rommet ditt på kirurgisk sengepost.

  Sykepleieren hjelper deg med å bli klar til operasjonen ved å

  • klippe/barbere hår i operasjonsområdet
  • sørge for at du får på deg sykehustøy slik at du holder deg varm
  • gi deg medisiner som du skal ta før operasjonen, samt smertestillende og avslappende medisiner
  • gi deg antibiotika hvis det er nødvendig

  Før operasjonen

  Rett før operasjonen møter du kirurgen som forklarer hva som skjer under operasjonen og markerer operasjonsområdet på kroppen din med en tusj. Du møter også anestesilegen som sørger for bedøvelsen.

  Sykepleieren følger deg til operasjonsstuen. På operasjonsavdelingen møter du anestesipersonell som er ansvarlig for bedøvelse, og de andre medlemmene i operasjonsteamet.

  Under operasjonen

  Du er i full narkose under inngrepet.

  Mini mageplastikk

  Kirurgen lager et snitt rett over skambenet som strekker seg fra hoftekam til hoftekam, slik at arret vil ligge under bikinilinjen. Deretter løsnes huden og det underliggende fettvevet til navlenivå, før den overflødige huden og eventuelt fettvev fjernes. Huden sys deretter sammen med selvoppløsende tråd.

  Operasjonen tar en times tid.

  Full mageplastikk

  Kirurgen lager er snitt på samme måte som ved mini mageplastikk, men her løsnes hud over underliggende fettvev helt opp til ribbeina, før den overflødige huden og fettvevet fjernes. Det er vanlig at navlen flyttes, slik at den ikke havner for langt ned etter at den overflødige huden er tatt bort. Huden lukkes med selvoppløsende tråd.

  Vanligvis plasserer vi et par plastikkslanger (dren) i operasjonssåret slik at de små blod- og væskeansamlingene som normalt oppstår etter operasjonen får mulighet til å tømme seg.

  Operasjonen tar rundt to timer.

  Mageplastikk med oppstramming av magemuskler

  Her bruker vi i grove trekk samme metode som ved full mageplastikk, men før vi fjerner overskuddshud og fettvev syr vi også sammen magemusklene.

  Rett etter operasjonen tar vi på deg kompresjonsbodyen som du anskaffet i forkant av operasjonen. Deretter trilles du inn på postoperativ avdeling (oppvåkningsavdelingen).

  Etter operasjonen

  Når du våkner etter operasjonen er du koblet til følgende: 

  • en venekanyle i armen, hvor du får væske og eventuelle medisiner
  • en klype på fingeren som måler oksygenopptaket
  • en oksygenslange i nesen

  Du blir liggende på oppvåkningsavdelingen mellom to og fire timer før du blir flyttet inn på rommet ditt.

  De fleste reiser hjem dagen etter inngrepet.

  Kompresjonsbehandling

  Kompresjonsbodyen som du fikk på deg rett etter operasjonen skal du bruke dag og natt de første to ukene, og deretter på dagtid i fire uker.

  Forebygging av blodpropp

  For å unngå komplikasjoner som blodpropp er det det viktig at du kommer deg opp av sengen og beveger deg så raskt som mulig. Følg rådene og øvelsene du fikk informasjon om før operasjonen, men unngå å få strekk på operasjonssåret.

  Før inngrepet skal du ha fått tilpasset støttestrømper. Disse reduserer faren for blodpropp og skal brukes så lenge det er nødvendig, vanligvis en ukes tid.

  Smerter

  Etter operasjonen får du smertestillende tabletter hvis du har vondt.

  Smerte oppleves svært forskjellig fra person til person, og du vil få medisiner tilpasset ditt behov.

  Smertelindring er viktig fordi det hjelper deg med å

  • puste bedre
  • bevege deg mer
  • sove bedre
  • komme deg raskere
  • holde smertene på et akseptabelt nivå 

  Sykemelding

  Selv om du ikke har krav på sykemelding anbefaler vi på det sterkeste at du tar ferie fra arbeidet i to til fire uker, avhengig av hva slags arbeid du har.

 • Utskrivelse

  De fleste blir utskrevet dagen etter operasjonen. Før du reiser får du resept på eventuelle nødvendige medisiner.

  Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du har avtalt at noen henter deg.

  Arr

  All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

 • Oppfølging og kontroller

  En ukes tid etter hjemkomsten kommer du til oss for kontroll hos sykepleier. Etter en måned får du en siste og avsluttende kontroll hos lege.

 • Mulige komplikasjoner

  All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner. Kjente, men heldigvis sjeldne komplikasjoner ved mageplastikk er

  Det er viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får slik at risikoen for komplikasjoner blir så liten som mulig.

 • Pris

  Pris for bukplastikk på Spesialisthospitalet finner du her.

  Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.

  Vi har kort ventetid. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår her.

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus. Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for bukplastikk. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

 • Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon?

  Ring oss på 485 09 570 eller send en e-post til post@spesialisthospitalet.no. Vi hjelper deg gjerne!

  Ifølge forskrift om markedsføring av kirurgiske inngrep kan vi ikke vise før-og-etter-bilder av bukplastikk på nettsiden vår. Les mer om før-og-etter-bilder her. Våre dyktige kirurger vil vise deg før-og-etter-bilder på konsultasjon her hos oss på Spesialisthospitalet.

 • Priser

  Vi tilbyr konkurransedyktige priser på en rekke behandlinger innen plastikkirurgi, håndkirurgi og rekonstruksjon etter brystkreft.
  Les mer
 • Gratis konsultasjon

  Vi har kort ventetid på våre behandlinger. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Les mer
 • Dette bør du vite

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus, med noen av landets ledende og mest erfarne kirurger. Les mer