Med en øyelokkoperasjon fjerner vi overflødig hud og strammer opp området rundt øynene, slik at du får et mer åpent og våkent ansikt.

Kvinne 50+ med briller støtter hodet med høyre hånd og smiler og ser inn i kameraet. Illustrerer gjennomført øyelokkplastikk - operasjon av øyelokk.

Foto: © Shutterstock

 

Tunge øyelokk eller poser under øynene kan gi en følelse av å se konstant trøtt ut. Mange opplever at de ser eldre ut enn de er. Tilstanden er som regel forårsaket av overskuddshud. Ved å fjerne overflødig hud og stramme opp området rundt øynene kan ansiktet fremstå som yngre og mer våkent.

Øvre øyelokk

Som regel kommer tunge øyelokk med alderen, men siden tilstanden er delvis arvelig kan du være plaget selv om du er ung. I tillegg til at tunge øyelokk kan oppleves som kosmetisk skjemmende kan det føre til redusert sidesyn. Tilstanden kan også gi medisinske plager som hodepine, fordi man kompenser ved å løfte øyebrynene.

Selv om du opplever at du har tunge øyelokk kan det være hengende eller lavtsittende øyebryn som er årsaken. Da kan et øyenbrynsløft eller panneløft være riktig behandling.

Les mer om panneløft.

Nedre øyelokk

Med årene er det også vanlig å få poser under øynene. Hvis dette oppleves skjemmende kan det korrigeres med kirurgi, enten alene eller i sammenheng med behandling for tunge øyelokk.

Operasjon av øvre øyelokk anses som lite komplisert og du kan reise hjem samme dag som du opereres. Operasjon av nedre øyelokk er noe mer krevende og du blir hos oss til neste dag.

Gratis konsultasjon

Hvis du vurderer øyelokkplastikk får du en gratis konsultasjon på vår poliklinikk. Her møter du plastikkirurgen og sammen finner dere frem til den operasjonsmetoden som er best for deg.

Kirurgene våre har lang erfaring med øyelokkplastikk. De benytter det beste utstyret og de mest moderne metodene. Det reduserer risikoen for komplikasjoner.

Få informasjon om priser og bestilling av time.

Resultat og varighet

Øyelokkoperasjon er en skånsom prosedyre som gir synlige resultater. Inngrepet stopper imidlertid ikke aldringsprosessen. Det betyr at resultatet heller ikke er varig. Ingen eldres likt, men generelt kan man si at resultatet varer omtrent ti år.

Øyelokkplastikk alene fjerner ikke nødvendigvis alle rynker rundt øyet. Hvis du føler dette er et stort problem kan du vurdere å sette litt botox eller fillers i tillegg.

 • Forutsetninger for inngrep

  Det er 18 års aldersgrense for kirurgiske inngrep. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med øyelokkplastikk fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

 • Forberedelser til operasjonen

  Ernæring

  Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før operasjonen. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Derfor anbefaler vi at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost.

  Røyking og alkohol

  Hvis du røyker eller snuser bør du slutte minimum tre uker før operasjonen, og du bør heller ikke røyke de første to ukene etterpå. Røyk og snus nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og gjør at kroppen heles saktere. Det kan også gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen, som nekrose (dødt vev).

  Her kan du lese mer om hvordan røyking øker risikoen for komplikasjoner ved operasjon.

  slutta.no får du råd om røykeslutt. Du kan også ta kontakt med fastlegen din for å få råd og veiledning hvis du synes det er vanskelig å slutte.

  Du må ikke røyke eller bruke snus på selve operasjonsdagen.

  Unngå alkohol de siste 24 timene før inngrepet.

  Medisiner

  Du kan ta de aller fleste medisiner som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner.

  Hvis du har spørsmål angående medisiner kan du ringe 485 09 570 eller sende en e-post til post@spesialisthospitalet.no.

  Tilrettelegging

  Når du kommer hjem er det viktig at du får nok hvile. Derfor er det greit å handle inn matvarer og sørge for at mest mulig er lagt til rette på forhånd.

  Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du organiserer hjemtransport på forhånd.

 • Før operasjonen

  Faste

  Øvre øyelokk

  Skal du operere øvre øyelokk trenger du ikke faste før operasjonen.

  Nedre øyelokk

  Skal du operere nedre øyelokk må du faste fra midnatt kvelden før operasjonen. Det betyr at du ikke kan

  • spise
  • drikke
  • bruke tyggegummi
  • snuse
  • røyke

  Har du spist, drukket, røkt eller brukt snus blir operasjonen strøket og du må komme tilbake en annen dag.

  Medisiner kan du ta som vanlig med en slurk vann samme morgen, hvis ikke annet er avtalt.

  Har du diabetes må du følge et litt annet opplegg. Dette vil du få informasjon om.

 • På operasjonsdagen

  Dette må du huske før du drar hjemmefra:

  • Dusj og ta på deg rent tøy.
  • Ikke bruk kremer, bodylotion eller parfyme.
  • Ikke bruk sminke eller neglelakk.
  • Fjern kunstige negler.
  • Ta av smykker og piercing og legg det igjen hjemme.
  • Ikke barber legger, armhuler eller underliv (det øker faren for infeksjon).

  Når du kommer til oss

  Du møter i resepsjonen til avtalt tid. Her vil du bli hentet av en sykepleier som viser deg til rommet ditt på kirurgisk sengepost hvis du skal bli til dagen etter.

  Sykepleieren hjelper deg med å bli klar til operasjonen ved å:

  • klippe/barbere hår i operasjonsområdet
  • sørge for at du får på deg sykehustøy slik at du holder deg varm
  • gi deg medisiner som du skal ta før operasjonen, samt smertestillende og avslappende medisiner
  • gi deg antibiotika hvis det er nødvendig

  Rett før operasjonen møter du kirurgen som forklarer hva som skjer under operasjonen og markerer operasjonsområdet med en tusj. Du møter også anestesilegen som sørger for bedøvelsen.

  Sykepleieren følger deg til operasjonsstuen. På operasjonsavdelingen møter du anestesipersonell som er ansvarlig for bedøvelse, og de andre medlemmene i operasjonsteamet

  Under operasjonen

  Øvre øyelokk

  Kirurgen gjør et snitt i folden over øyelokket, og fjerner overflødig hud og eventuelt fett fra øyelokket.

  Operasjonen tar rundt 45 minutter. Du får lokalbedøvelse og er våken under inngrepet.

  Nedre øyelokk

  Kirurgen gjør et snitt på innsiden av nedre øyelokk, går ned i dypet og fjerner en del av fettputen under øyet. Deretter fjernes en liten stripe med hud like under øyevippene.

  Operasjonen tar rundt 45 minutter. Du får narkose under inngrepet og har ingen smerter.

  Kirurgen lukker såret med en svært tynn tråd og vi legger en tape over sårkantene. Stingene fjerner du hos oss etter en ukes tid.

  Etter operasjonen

  Når operasjonen er avsluttet blir du trillet til oppvåkningsavdelingen. Du får kjølebriller over øynene for å minske hevelsen og forebygge blødning etter operasjonen.

  En sykepleier passer på deg og sørger for at du har det bra.

  I løpet av ettermiddagen får du besøk av plastikkirurgen som sjekker at alt er som det skal. Han gir deg nyttig informasjon og svarer på spørsmålene du måtte ha.

  Etter operasjonen kan du få noe hevelse og blodutredelser (blåmerker) i området rundt øynene. Dette forsvinner som regel i løpet av et par uker. Noen får også en lett sivning fra såret de første timene etter operasjonen. Det er helt alminnelig og krever vanligvis ikke behandling.

  Smerter

  Når bedøvelsen går ut kan øyelokkene føles stramme og ømme. Hvis du har vondt får du smertestillende.

  Smerte oppleves svært forskjellig fra person til person, og du vil få medisiner tilpasset ditt behov.

  Smertelindring er viktig fordi det hjelper deg med å

  • puste bedre
  • bevege deg mer
  • sove bedre
  • komme deg raskere
  • holde smertene på et akseptabelt nivå

  Kjølebriller

  For å redusere misfarging og hevelse skal du bruke kjølebriller etter operasjonen. Kjølebrillene bruker du fem minutter hver time resten av operasjonsdagen. Mellom intervallene legges de i kjøleskapet til avkjøling. Hvis du våkner den første natten kan det være godt å bruke kjølebrillene. Vi anbefaler at du benytter kjølebrillene de to første døgnene etter operasjonen, men gjerne helt frem til stingene blir fjernet.

 • Utskrivelse

  Operasjon av øvre øyelokk

  Hvis du har operert øvre øyelokk blir du utskrevet i løpet av ettermiddagen. Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen og det er viktig at du har avtalt tilsyn av en voksen person som kan være sammen med deg.

  Dagen etter operasjonen blir du ringt opp av sykepleier for å høre om alt er i orden, og du får svar på spørsmål du måtte ha.

  Operasjon av nedre øyelokk

  Har du operert nedre øyelokk blir du hos oss til dagen etter. Du kan velge om du vil spise måltidene på rommet ditt eller i spisesalen vår. Overnattingen og måltidene er inkludert i prisen.

  Før du reiser får du resept på eventuelle nødvendige medisiner. Dere avtaler også time for å fjerne stingene, vanligvis en ukes tid etter utskrivningen. Du får med nødvendige telefonnumre, slik at du kan kontakte oss ved behov.

  Siden du ikke kan kjøre selv etter operasjonen er det viktig at du har avtalt at noen kan hente deg.

 • Hjemme igjen

  Når du kommer hjem er det viktig at du holder deg i ro så mye som mulig.

  Det kan være godt å sove med hodet høyt de første nettene. Du bør også unngå intensiv fysisk aktivitet, siden det øker faren for komplikasjoner som blødning.

  Dette bør du ta hensyn til:

  • Sov med hodet høyt de første nettene.
  • Unngå trening i to uker, kontaktsport i fire.
  • Unngå å bøye deg ned slik at hodet kommer under hjertehøyde.
  • Vent med å kjøre bil til du vet at du reagerer normalt i enhver situasjon.
  • Du kan gjerne dusje, men unngå at tapen på øynene blir fuktig.
  • Vær forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd, det tar vanligvis rundt to uker.
  • La tapen sitte på til stingene fjernes en ukes tid etter operasjonen.
  • Gå turer og sykle når du føler for det – fysisk aktivitet er bra!

  Sollys

  For at resultatet skal bli så bra som mulig er det viktig at du beskytter arrene mot sollys og solarium det første året etter operasjonen. Bruk gjerne solbriller, caps, plaster eller solfaktor med minimum faktor 50.

  Tilbake på jobb

  Vi anbefaler at du venter to til fire uker før du går tilbake på jobb, avhengig av hva slags arbeid du har.

 • Oppfølging og kontroller

  Allerede ved den første polikliniske timen hos oss avtaler vi en time for kontroll hos sykepleier, vanligvis en uke etter operasjonen. Etter fire til seks måneder kommer du til kontroll hos kirurgen.

  Det kan være greit å sette opp en liste over spørsmål du har eller forhold du er usikker på, før du kommer til kontroll.

 • Eventuelle komplikasjoner

  All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner, men risikoen for alvorlige komplikasjoner som følge av øyelokkoperasjon er heldigvis relativt liten. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får.

  De vanligste komplikasjonene er:

  • Misfarging: Etter operasjonen vil huden rundt øynene bli misfarget (blå). Fargen avtar gradvis, men kan være synlig inntil to uker.
  • Hevelse: De første tre dagene etter operasjonen kan du ha en hevelse i området rundt operasjonssåret. Dette avtar gradvis etter en uke.
  • Blødning: En sjelden gang oppstår en blødning etter operasjonen. Hvis øyet er kraftig blått eller hovent kan det være tegn på blødning. Da kan det bli nødvendig med et kirurgisk inngrep for å stoppe blødningen. Hvis du mistenker at du har fått en blødning må du ringe oss på 920 77 550.
  • Infeksjon: En kirurgisk behandling innebærer alltid en risiko for infeksjon, men etter en øyelokkoperasjon er dette svært sjelden. En infeksjon kan gjøre at arret blir mer synlig. Hvis du røyker eller snuser øker risikoen for infeksjon. Typiske tegn på infeksjon er
   • rødhet
   • varme
   • hevelse
   • dunkende smerter
   • eventuelt feber

  Hvis du mistenker at du har fått en infeksjon må du ringe oss på 920 77 550.

  • Arr: Over tid vil arrene bli smale og lyse. Arrdannelse etter øyelokkoperasjon er sjelden svært synlig, men enkelte kan få arr som er noe bredere og mørkt pigmenterte.

  På nedre øyelokk er risikoen for økt arrvevsdannelse noe større og kan medføre nedtrekk av øyelokket, som fører til at øyet ikke kan lukkes helt. Dette avtar som oftest i løpet av noen uker. En fuktig øyesalve kan hjelpe, men vær tålmodig – i enkelte tilfeller tar det opp til tre måneder før alt er i orden. I sjeldne tilfeller må vi foreta en ny operasjon. Den vil da være kostnadsfri.

 • Pris

  Pris for øyelokkplastikk på Spesialisthospitalet finner du her.

  Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.

  Vi har kort ventetid. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår her.

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus. Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for øyelokkplastikk. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

 • Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon?

  Ring oss på 485 09 570 eller send en e-post til post@spesialisthospitalet.no. Vi hjelper deg gjerne!

  Ifølge forskrift om markedsføring av kirurgiske inngrep kan vi ikke vise før-og-etter-bilder av denne behandlingen på nettsiden vår. Les mer om før-og-etter-bilder her. Våre dyktige kirurger vil vise deg før-og-etter-bilder på konsultasjon her hos oss på Spesialisthospitalet.

 • Priser

  Vi tilbyr konkurransedyktige priser på en rekke behandlinger innen plastikkirurgi, håndkirurgi og rekonstruksjon etter brystkreft.
  Les mer
 • Gratis konsultasjon

  Vi har kort ventetid på våre behandlinger. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Les mer
 • Dette bør du vite

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus, med noen av landets ledende og mest erfarne kirurger. Les mer