Rekonstruksjon av brystet er en viktig del av behandlingen for deg som har hatt brystkreft.

Illustrasjon av kvinne med høyre bryst fjernet på grunn av brystkreft før en rekonstruksjon av brystet.

Illustrasjon: Molly Borman

 

Hvem får brystkreft?

Brystkreft er den hyppigste kreftformen hos kvinner og utgjør drøyt 20 prosent av all kreft. Hvert år får i overkant av 3 000 kvinner brystkreft, og hver 11. kvinne vil i løpet av livet utvikle sykdommen. En sjelden gang rammer brystkreft også menn. 

Her kan du lese mer om brystkreft

Behandling

De fleste som får brystkreft må gjennom en eller annen form for kirurgi for å fjerne kreftsvulsten i brystet. Under operasjonen fjernes hele eller deler av brystet, avhengig av blant annet type kreft, størrelsen på svulsten og eventuell spredning.  Resultatet er ofte at brystet får en annen form enn tidligere, og at brystene ikke lenger er like.

 • Hvorfor rekonstruksjon?

  Formålet med rekonstruksjon er å skape eller gjenskape brystets naturlige form og størrelse slik det var før operasjonen. Det finnes flere forskjellige metoder for dette, og hvilken metode vi velger kommer an på hvordan den opprinnelige operasjonen ble gjennomført.

  Spesialisthospitalet tilbyr:

  Kirurgene våre har lang erfaring med rekonstruksjon av bryst etter brystkreft. De bruker de beste og mest moderne metodene. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner.

  Gratis konsultasjon

  Hvis du vurderer rekonstruksjon av bryst får du en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Her legger vi en plan for behandlingen og inngrepet, og du får du svar på spørsmålene du har.

  Få informasjon om priser og bestilling av time

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus som tar imot privatbetalende pasienter. Vi har dessverre ikke avtale med det offentlige om rekonstruktiv plastikkirurgi. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

  Trygghet

  Mange opplever usikkerhet og engstelse før en operasjon. Da er det ekstra viktig å føle seg trygg og ivaretatt. Derfor blir du tatt hånd om hos oss til dagen etter operasjonen, og ved omfattende behandlinger inntil fem dager. Overnattingen gir økt sikkerhet og et mer behagelig behandlingsforløp.

  I løpet av natten kontrollerer vi at alt er som det skal. Du blir fulgt opp av sykepleier og får smertelindring hvis du trenger det. Om du mot formodning skulle oppleve komplikasjoner tar vi hånd om dette umiddelbart.

 • Hvilken metode er best?

  Hvis du har fjernet deler av brystet kan vi forme brystet med det resterende brystvevet, eventuelt i kombinasjon med å sette inn en protese. Vi kan også korrigere det andre brystet slik at størrelse og form blir mest mulig lik.

  Er hele brystet fjernet kan vi legge inn forskjellige typer implantater eller rekonstruere nytt bryst med bruk av din egen hud, fett og muskellag (vev) fra ryggen, magen eller seteregionen.

  Etter selve rekonstruksjonen kan det være nødvendig med flere oppfølgende inngrep og behandlinger, for eksempel rekonstruksjon og tatovering av brystvorte for at brystet skal se så naturlig ut som mulig.

  Tidspunktet for når du kan få rekonstruert brystet er avhengig av kreftbehandlingen. Av og til kan det være aktuelt med en midlertidig brystprotese.

  Hvis du ikke ønsker rekonstruksjon kan brystprotesen være en permanent løsning.

 • Forberedelser til operasjonen

  Tilrettelegging

  Når du kommer hjem er det viktig at du får nok hvile. Derfor er det greit å sørge for at mest mulig er lagt til rette på forhånd. Kanskje vil du trenge hjelp av familie og venner til for eksempel matlaging, klesvask eller rengjøring.

  Pakketips

  Dette kan være greit å ha med seg til sykehuset:

  • morgenkåpe, tøfler og behagelige klær
  • toalettsaker (tannbørste, tannkrem, deodorant, hårbørste, utstyr til barbering)
  • egne, faste medisiner og en liste over disse
  • spesial-BH og/eller kompresjonsklær hvis du har fått beskjed om dette
  • støttestrømper
 • Oppfølging og kontroll

  Når du har fått rekonstruert brystet hos oss er det også vi som er ansvarlig for oppfølgingen og eventuelle tilleggsbehandlinger.

  Spesialisthospitalet tilbyr ikke brystkreftbehandling og dermed heller ikke kontroll og oppfølging av selve brystkreftbehandlingen.

 • Rettigheter ved brystkreft

  Etter at du har hatt brystkreft skal du følges opp hos brystkirurg eller onkolog i ti år etter at kreftbehandlingen er avsluttet.

  Les mer om rettigheter og oppfølging etter brystkreft. 

  Pakkeforløp for brystkreft

  Pakkeforløpet for brystkreft har som mål å bidra til rask utredning og oppstart av behandling, og å unngå unødvendig ventetid. Utredningsprosessen skal være mest mulig forutsigbar og være minst mulig belastende for deg.

  Pakkeforløpet beskriver hvor mange dager de enkelte delene av utredningen bør ta. Dette er et nasjonalt og standardisert forløp som er basert på faglige vurderinger.

  Få mer informasjon om pakkeforløpet for brystkreft.

 • Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon?

  Ring oss på 485 09 570 eller sende e-post til post@spesialisthospitalet.no. Vi hjelper deg gjerne!

  Ifølge forskrift om markedsføring av kirurgiske inngrep kan vi ikke vise før-og-etter-bilder av rekonstruktiv  plastikkirurgi etter brystkreft på nettsiden vår. Les mer om før-og-etter-bilder her. Våre dyktige kirurger vil vise deg før-og-etter-bilder på konsultasjon her hos oss på Spesialisthospitalet.

 • Priser

  Vi tilbyr konkurransedyktige priser på en rekke behandlinger innen plastikkirurgi, håndkirurgi og rekonstruksjon etter brystkreft.
  Les mer
 • Gratis konsultasjon

  Vi har kort ventetid på våre behandlinger. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Les mer
 • Dette bør du vite

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus, med noen av landets ledende og mest erfarne kirurger. Les mer