For at brystet skal få tilbake mest mulig av den opprinnelige formen etter brystkreftoperasjonen kan vi legge inn en ekspanderprotese. En ekspanderprotese gjør at brystmuskelen og huden over brystet utvider seg.

Dersom du har fjernet kreft i brystet vil du sannsynligvis oppleve at brystene ikke lengre er symmetriske. Da kan vi legge inn en ekspanderprotese rett etter operasjonen, og bytte til en permanent silikonprotese senere.

Spesialisthospitalet tilbyr rekonstruksjon med ekspanderprotese og permanent silikonprotese. Kirurgene våre har lang erfaring med rekonstruksjon av bryst etter brystkreft. De bruker de beste og mest moderne metodene. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner.

Les mer om behandlingene våre og rekonstruksjon av bryst etter brystkreft

Gratis konsultasjon

Dersom du vurderer rekonstruksjon av bryst får du en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Her legger vi en plan for behandlingen og inngrepet, og du får du svar på spørsmålene du har.

Få informasjon om priser og bestilling av time

 • Om silikonproteser

  Det finnes to typer silikonproteser:

  • permanent silikonprotese
  • ekspanderprotese

  De aller fleste vil ha glede av å få lagt inn en ekspanderprotese umiddelbart etter operasjonen, samt bytte til en permanent silikonprotese etter hvert som brystmuskelen og huden over brystet utvider seg.

  Les mer om permanent silikonprotese her

  Etter at du har fått protese i det opererte brystet kan det fortsatt være asymmetrisk med det friske brystet. For å korrigere dette kan du gjennomføre et brystløft eller en brystreduksjon.

  Slik virker ekspanderprotesen

  Ekspanderprotesen har en ventil hvor vi etterhvert fyller på saltvann slik at protesen blir større. Dette gjør at brystmuskelen og huden over brystet utvider seg over tid. Når brystmuskelen og huden over er tilstrekkelig utvidet er det vanlig å bytte til en permanent silikonprotese.

  Protesene består av et ytre skall og en indre kjerne av silikon. Protesene finnes i flere forskjellige størrelser og former, og valg av protese er nøye tilpasset den enkelte.

 • Forutsetninger for inngrepet

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus. Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for ekspanderprotese. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

  Det er 18 års aldersgrense for denne behandlingen. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillat med ekspanderprotese fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

 • Før operasjonen

  All kirurgi er en påkjenning for kroppen, og det er viktig at du er i så god form som mulig før operasjonen.

  Røyking og alkohol

  Du må slutte å røyke minst seks uker før operasjonen. Du kan heller ikke røyke de fire første ukene etter inngrepet. Årsaken er at røyking fører til at du får dårligere blodsirkulasjon. Røyking fører til økt risiko for komplikasjoner, og det blir vanskelig å oppnå best mulig resultat.

  Her kan du lese mer om røykeslutt før operasjoner

  Ta kontakt med fastlegen din for å få råd og veiledning hvis du synes det er vanskelig å slutte.

  Du må også avstå fra alkohol i minst to dager før operasjon.

  Dersom du bruker blodfortynnende medikamenter må du avtale med kirurgen på forhånd hvordan du skal forholde deg til disse.

  Spesialtilpasset BH

  Før inngrepet må du gå til innkjøp av en spesialtilpasset støtte-BH som du skal benytte etter operasjonen. Vi tar de nødvendige målene for deg og du kan velge om du kjøper dette hos oss eller hos en bandasjist. Brystholderen tar du med deg når du kommer til oss for operasjon.

  Faste

  Du må faste fra midnatt kvelden før operasjonen. Det betyr ingen mat, drikke, tyggegummi, snus eller annet. Eventuelle medisiner kan du ta som vanlig samme morgen hvis ikke annet er avtalt.

 • Under operasjonen

  Før selve operasjonen møter du kirurgen som skal gjennomføre inngrepet. Kirurgen  tegner og forklare hva som er beste fremgangsmåte i ditt tilfelle og forteller deg hva som skjer under operasjonen.

  Vi lager et snitt i huden på det samme stedet som arret fra kreftoperasjonen slik at du unngår å få flere arr. Snittet er omtrent 5 cm langt og brukes som inngangsport for å lage en lomme som vi legger protesen inn i. Som regel legger vi protesen under brystmuskelen. Deretter lukker vi huden med en tråd som etter en tid løser seg opp av seg selv.

  Operasjonen tar mellom en og to timer, og foregår som oftest under full narkose.

  De fleste blir på sykehuset i ett døgn etter inngrepet.

 • Etter operasjonen

  Vi dekker arret med tape og beskyttende bandasje. Disse skiftes som regel på kontroll hos sykepleier en uke etter operasjonen. 

  Hjemme igjen

  Etter en ukes tid kan du dusje. Det er viktig at du lar arret lufttørke. Du må beskytte arret med tape i rundt tre måneder etter inngrepet.

  De første fire ukene skal du bruke spesialtilpasset BH dag og natt. Deretter bruker du den på dagtid i ytterligere to uker.

  Når du har kommet hjem kan du stort sett være i normal aktivitet, men vær oppmerksom på følgende:

  • Bruk en god, støttende spesial-BH de seks første ukene etter operasjonen.
  • Benytt Micropore tape på arrene på brystet. Tapen tåler vann. Skift den minst en gang i uken eller oftere dersom den løsner.
  • Ikke løft armen på den opererte siden over hjertehøyde de første tre ukene etter operasjonen.
  • Ikke løft mer enn to kilo med armen på den opererte siden de første seks ukene etter operasjonen.
  • Dropp fysiske aktiviteter som løping, sykling, ridning, svømming, sport med kroppskontakt eller styrketrening de første seks ukene etter operasjonen.

  All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

  Hvor arrene etter en operasjon sitter, er avhengig av hvilken vei kirurgen velger å føre inn implantatet. Våre kirurger etterstreber til enhver tid å gjøre arrene så små som mulig.

  Sykemelding

  Hvor lenge du må være sykemeldt avhenger av hva slags arbeid du har, men det er vanlig med rundt fire ukers sykemelding. 

 • Oppfølging og kontroller

  Oppfølging og kontroller
  En uke etter at du har kommet hjem får du poliklinisk time hos sykepleier. En måned etter operasjonen kommer du til kontroll hos kirurgen og du får den første påfyllingen av væske i ekspanderprotesen. Deretter fylles ekspanderprotesen med væske en til to ukers intervall inntil ønsket volum er oppnådd.

  Etter at størrelse på brystene har blitt slik du ønsker kan du operere ut ekspanderprotesen og sette inn en silikonprotese i stedet. De fleste venter med å skifte til silikonprotese til rundt tre måneder etter de har oppnådd ønskelig resultat med ekspanderprotesen. Årsaken er at huden skal få tid til å strekke seg ordentlig.

  Tre måneder etter at du har fått lagt inn den permanente silikonprotesen kan du vurdere om det er behov for bryskreduksjon og/eller brystløft.

 • Mulige komplikasjoner

  All kirurgi er forbundet med risiko for komplikasjoner. Risikoen for komplikasjoner ved inngrep for å sette inn protese er relativt lav. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får slik at risikoen for komplikasjoner blir så liten som mulig.

  Blødning

  Blødning i sårhulen er en vanlig komplikasjon etter proteseinnleggelse. Slike blødninger oppdages vanligvis tidlig slik at det blir tatt hånd om før du reiser hjem fra sykehuset. Blødningen kommer fra små blodkar som har blitt skadet under inngrepet og gir seg utslag i hevelse og smerte.

  Hvordan vi stopper blødningen er avhengig av hvor stor den er. Noen ganger er det nok å legge litt ekstra trykk over blødningen slik at den stopper. Kroppen vil over tid selv bryte ned blodet som har samlet seg. Ved store blødninger kan det være nødvendig å operere på nytt. Da åpner vi såret, finner og stopper blødningen og skyller ut blodet som har samlet seg opp.

  Infeksjoner

  Etter en operasjon er det alltid en viss risiko forbundet med infeksjoner. Infeksjonen kan være i selve operasjonsarret eller dypere i operasjonsområdet, men dette er heldigvis uvanlig.

  Lekkasje

  En sjelden gang oppstår det lekkasje fra protesen. Dagens proteser er svært solide og det skal relativt store krefter til for å skade protesen.

  Andre komplikasjoner

  Noen får nedsatt følelse i huden over arret.

  Kroppen oppfatter protesen som et “fremmedlegeme”, og kroppens naturlige respons er å beskytte seg mot dette ved å lage en tynn hinne rundt protesen. Dagens protester er imidlertid så skånsomme at kroppen kun reagerer med å danne en tynn hinne. Hvis du får en blødning, infeksjon eller svært harde støt mot brystet vil hinnen/kapselen kunne krympe og gi mindre plass til protesen. Resultatet er at den kan endre form og føles hard – en såkalt innkapsling av protesen. Dette er ikke farlig, men i noen tilfeller vil brystet endre form og gi såpass mye ubehag at man ønsker ny operasjon.

  Noen mener også at røyking øker risikoen for innkapsling.

 • Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon?

  Ring oss på 485 09 570 eller send epost til post@spesialisthospitalet.no. Vi hjelper deg gjerne!

  Ifølge forskrift om markedsføring av kirurgiske inngrep kan vi ikke vise før-og-etter-bilder av ekspanderprotese på nettsiden vår. Les mer om før-og-etter-bilder her. Våre dyktige kirurger vil vise deg før-og-etter-bilder på konsultasjon her hos oss på Spesialisthospitalet.

 • Pris

  Les hva det koster for ekspanderprotese på Spesialisthospitalet her.

  Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.

  Uansett hvilken behandling du ønsker er konsultasjonen det første steget på veien. Den sikrer at du får riktig behandling og at vi finner frem til den metoden som er best for deg.

  Vi har kort ventetid for ekspanderprotese. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår her.

 • Priser

  Vi tilbyr konkurransedyktige priser på en rekke behandlinger innen plastikkirurgi, håndkirurgi og rekonstruksjon etter brystkreft.
  Les mer
 • Gratis konsultasjon

  Vi har kort ventetid på våre behandlinger. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Les mer
 • Dette bør du vite

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus, med noen av landets ledende og mest erfarne kirurger. Les mer