Når vi rekonstruerer et bryst kan vi bruke fett fra andre deler av kroppen, som låret eller magen.

Illustrasjonsfoto av glad kvinne. Illustrerer gjennomført fettransplantasjon til bryst etter behandling for brystkreft; Shutterstock ID 436137880

Foto: © Shutterstock

Fett kan flyttes fra og til ulike steder på kroppen, og brukes til alt fra å jevne ut sammentrekninger eller arr til å bygge opp nye bryst. De fleste av oss har nok fett til å få utført en fettransplantasjon til bryst.

Spesialisthospitalet tilbyr rekonstruksjon med fettransplantasjon. Kirurgene våre har lang erfaring med rekonstruksjon av bryst etter brystkreft. De bruker de beste og mest moderne metodene. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner.

Les mer om behandlingene våre og rekonstruksjon av bryst etter brystkreft

Gratis konsultasjon

Hvis du vurderer rekonstruksjon av bryst får du en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Her legger vi en plan for behandlingen og inngrepet, og du får du svar på spørsmålene du har.

Få informasjon om priser og bestilling av time

 • Om behandlingen

  Når vi bruker fett til å rekonstruere bryst henter vi som regel fett fra magen eller låret. Fettet henter vi ut med en spesiell “nål”. Fettet i kroppen vår inneholder endel væske som må fjernes før vi sprøyter fettet inn i brystet for å forme det.

  Vanligvis brukes fett som et supplement til silikonprotese. Fettet som sprøytes inn gjør at brystet ser mer naturlig ut.

  Les mer om silikonprotese etter brystkreft

  Hvis du har et lite bryst kan det være aktuelt å bruke kun fett i rekonstruksjonen. Fett kan også benyttes i rent kosmetisk øyemed i stedet for protese for å få større bryst.

 • Forutsetninger for inngrepet

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus. Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for fettransplantasjon til bryst. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

  Det er 18 års aldersgrense for denne behandlingen. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med fettransplantasjon til bryst fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

 • Forberedelser til operasjonen

  Du kommer til oss samme dag som du skal opereres. Men det er viktig at du forbereder kroppen i god tid før operasjonen. 

  Trening

  Fysisk aktivitet gjør at kroppen din vil være godt forberedt til operasjon. Hvis du allerede trener er det viktig at fortsetter med det. Hvis ikke, start forsiktig og øk aktivitetsmengden litt hver dag. Trening trenger ikke være smertefullt for å være nyttig. En 30 minutters gåtur er mye bedre enn ingenting.

  I god tid før operasjonen får du et hefte med informasjon om øvelser du skal gjøre både på sykehuset og hjemme etter operasjonen. Start gjerne med disse øvelsene allerede før inngrepet.

  Røyking og alkohol

  Hvis du røyker må du slutte minimum fire uker før operasjonen. Du kan heller ikke røyke de første fire ukene etter operasjonen. Når du røyker heles kroppen saktere, og faren for komplikasjoner øker. I tillegg minsker sjansen for et optimalt resultat.

  Her kan du lese mer om hvordan røyking øker risikoen for komplikasjoner ved operasjon

  Kompresjonsplagg

  Etter operasjonen skal du benytte et kompresjonsplagg som korsett eller bukse. I god tid før operasjonen hjelper vi deg med å ta de nødvendige målene for det kompresjonsplagget du skal ha. Plagget kan du kjøpe hos oss eller hos en bandasjist.

  Kompresjonsplagg reduserer den umiddelbare faren for blødning og ansamling av sårvæske (seromer), og bidrar også til et bedre resultat rent kosmetisk.

  Medisiner

  De aller fleste medisiner kan du ta som du pleier, men enkelte må du unngå i forbindelse med operasjon. Dette gjelder blant annet blodfortynnende medisiner som

  Hvis du har spørsmål angående medisiner kan du ringe 920 77 550 eller sende en epost til post@spesialisthospitalet.no.

  Tilrettelegging

  Når du kommer hjem er det viktig at du får nok hvile. Derfor er det greit å sørge for at mest mulig er lagt til rette på forhånd. Kanskje vil du trenge hjelp av familie og venner til for eksempel matlaging, klesvask eller rengjøring.

  Pakketips

  Dette kan være greit å ha med seg til sykehuset:

  • morgenkåpe, tøfler og behagelige klær
  • toalettsaker (tannbørste, tannkrem, deodorant, hårbørste, utstyr til barbering)
  • egne medisiner og en liste over medisiner du bruker fast
  • spesial-BH og/eller kompresjonsklær hvis du har fått beskjed om dette
  • støttestrømper

  Hvis du bruker blodfortynnende medikamenter må du avtale med kirurgen på forhånd hvordan du skal forholde deg til disse.

 • Før operasjonen

  Dagen før inngrepet

  Du må faste fra midnatt kvelden før operasjonen. Det betyr ingen mat, drikke, tyggegummi, snus eller annet. Eventuelle medisiner kan du ta som vanlig samme morgen hvis ikke annet er avtalt.

  Hvis du har diabetes må du følge et litt annet opplegg. Dette får du informasjon om.

  På operasjonsdagen

  Dette må du huske før du drar hjemmefra:

  • Dusj og ta på deg rent tøy.
  • Ikke bruk kremer, bodylotion eller parfyme.
  • Ikke bruk sminke eller neglelakk.
  • Fjern kunstige negler.
  • Ta av smykker og piercing, og legg de igjen hjemme.
  • Ikke barber legger eller underliv (det øker faren for infeksjon). Hvis du har hårvekst i selve området som skal operer kan du klippe det.
 • Under operasjonen

  Du er i full narkose mens inngrepet pågår. Hele prosedyren tar rundt en time og er relativt skånsom.

  Først henter vi ut overskuddsfett fra fortrinnsvis mage eller lår med en fettsugingskanyle. Deretter går fettet gjennom en prosess hvor vi fjerner all væske, for deretter å sprøyte det tilbake i det kreftopererte brystet.

  Ettersom fett ikke har en egen blodsirkulasjon er det avhengig av næring fra omliggende vev. Dette gjør at vi ikke kan flytte for store mengder fett av gangen, og at den kan være nødvendig med flere påfølgende inngrep for å oppnå ønsket resultat. Dette vil kirurgen informere deg nøye om før inngrepet.

  Rett etter operasjonen tar vi på deg kompresjonsplagget som du anskaffet i forkant av operasjonen.

 • Etter operasjonen

  De fleste kan reise hjem samme dag. Du bør ikke kjøre bil og du bør heller ikke være alene hjemme det første døgnet etter inngrepet.

  Som regel syr vi igjen med ett sting der vi har hentet ut fett. Vi fester en bandasje over stinget. Tråden vi bruker forsvinner av seg selv etter rundt ti dager.

  All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Unngå direkte sollys på arret etter at bandasjen er fjernet. Bruk solkrem med høy solfaktor ved opphold i sol.

  Hvor arrene etter en operasjon sitter, er avhengig av hvilken vei kirurgen velger å føre inn implantatet. Våre kirurger etterstreber til enhver tid å gjøre arrene så små som mulig.

  Smertestillende

  Etter operasjonen får du smertestillende tabletter dersom du har vondt. Smerte oppleves svært forskjellig fra person til person, og du vil få medisiner tilpasset ditt behov.

  Smertelindring er viktig fordi det hjelper deg med å

  • puste bedre
  • bevege deg mer
  • sove bedre
  • komme deg raskere til hektene
  • holde smertene på et akseptabelt nivå (under 4 på en skala fra 0 til 10).

  Kompresjonsbehandling

  Kompresjonsplagget som du fikk på deg rett etter operasjonen skal du ha på deg dag og natt de første fire ukene.

  Kompresjonsbehandling er viktig for å få et godt resultat, og bidrar spesielt til

  • penere og smalere arr
  • redusert fare for tidlig blødning
  • redusert fare for væskeansamling (serom)

   Sykemelding

  Hvor lenge du må være sykemeldt avhenger av hva slags arbeid du har, men en til to uker er vanlig.

 • Oppfølging og kontroller

  En ukes tid etter hjemkomsten kommer du til oss for kontroll hos sykepleier. Etter en måned får du en siste og avsluttende kontroll hos lege.

 • Mulige komplikasjoner

  All kirurgi er forbundet med en risiko for komplikasjoner som eksempelvis blødning. Men faren for blødning anses å være relativt liten ved fettransplantasjon. Det er imidlertid viktig at du følger de rådene og restriksjonene du får av legen for å redusere risikoen for komplikasjoner mest som mulig.

 • Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon?

  Ring oss på 485 09 570 eller send epost til post@spesialisthospitalet.no. Vi hjelper deg gjerne!

  Ifølge forskrift om markedsføring av kirurgiske inngrep kan vi ikke vise før-og-etter-bilder av fettransplantasjon til bryst på nettsiden vår. Les mer om før-og-etter-bilder her. Våre dyktige kirurger vil vise deg før-og-etter-bilder på konsultasjon her hos oss på Spesialisthospitalet.

 • Pris

  Les hva det koster for fettransplantasjon til bryst på Spesialisthospitalet her.

  Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.

  Uansett hvilken behandling du ønsker er konsultasjonen det første steget på veien. Den sikrer at du får riktig behandling og at vi finner frem til den metoden som er best for deg.

  Vi har kort ventetid for fettransplantasjon til bryst. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår her.

 • Priser

  Vi tilbyr konkurransedyktige priser på en rekke behandlinger innen plastikkirurgi, håndkirurgi og rekonstruksjon etter brystkreft.
  Les mer
 • Gratis konsultasjon

  Vi har kort ventetid på våre behandlinger. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Les mer
 • Dette bør du vite

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus, med noen av landets ledende og mest erfarne kirurger. Les mer