DIEP er den mest avanserte metoden for rekonstruksjon av bryst etter brystkreft.

Hvis du har fått strålebehandling kan vevet og huden på brystet være skadet slik at det ikke er mulig å legge inn silikonprotese. Da kan du få tilbud om rekonstruksjon med DIEP-metoden (Deep Inferior Epigastric Perforator Flap) hvor vi flytter vev fra magen og bruker dette til å lage et nytt bryst.

Spesialisthospitalet tilbyr rekonstruksjon med DIEP-metoden. Kirurgene våre har lang erfaring med rekonstruksjon av bryst etter brystkreft. De bruker de beste og mest moderne metodene. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner.

Les mer om behandlingene våre og rekonstruksjon av bryst etter brystkreft

Gratis konsultasjon

Hvis du vurderer rekonstruksjon av bryst får du en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Her legger vi en plan for behandlingen og inngrepet, og du får du svar på spørsmålene du har.

Få informasjon om priser og bestilling av time

 • Om behandlingen

  Når vi flytter vev fra ett sted på kroppen til et annet må vi koble sammen blodårene fra vevet vi tar bort (fri-lapp) med blodårene på stedet der lappen flyttes til for at lappen skal overleve. Blodårene som skal kobles sammen er så små (rundt 2 mm) at denne delen av operasjonen gjøres med mikroskop, og det kreves høy kirurgisk ekspertise.

 • Forutsetninger for inngrepet

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus. Vi har for øyeblikket ikke avtale med det offentlige for denne behandlingen. Det betyr at du må betale for behandlingen selv. Hvis du har helseforsikring som dekker behandlingen kan du kontakte forsikringsselskapet ditt og gi beskjed om at du vil opereres hos oss.

  Det er 18 års aldersgrense for denne behandlingen. Ifølge Pasientrettighetsloven er det tillatt med brystrekonstruksjon fra fylte 16 år med samtykke fra foreldre eller foresatte.

 • Forberedelser til operasjonen

  All kirurgi er en påkjenning for kroppen, og det er viktig at du er i så god form som mulig før operasjonen.

  Røyking og alkohol

  Du må slutte å røyke minst seks uker før operasjonen. Du kan heller ikke røyke de fire første ukene etterpå. Årsaken er at røyking fører til dårlig blodsirkulasjon. Røyking øker risikoen for komplikasjoner samt at det blir vanskelig å oppnå best mulig resultat.

  Her kan du lese mer om røykeslutt før operasjoner

  Du må også avstå fra alkohol de siste to dagene før operasjonen.

  Før inngrepet må du gå til innkjøp av en spesialtilpasset støtte-BH og et korsett som du skal benytte etter operasjonen. Vi tar de nødvendige målene for deg og du kan velge om du kjøper dette hos oss eller hos en bandasjist. Du får også tilpasset støttestrømper som forhindrer blodpropp etter inngrepet.

  Strømpene, brystholderen og korsettet tar du med deg når du kommer til oss for operasjon.

  Karbohydratdrikk

  Dagen før operasjonen skal du drikke fire bokser med karbohydratdrikk. Drikken har en sammensetning som er spesialtilpasset til bruk før kirurgiske inngrep. Karbohydratdrikken, PREOP (Nutrica), kjøper du på apotek.

  Dersom du har diabetes må du følge et annet opplegg. Dette får du informasjon om.

  Faste

  Du kan spise som vanlig inntil midnatt kvelden før operasjonen. Deretter må du faste. Det betyr at du også må unngå røyk, snus, tyggegummi, drops og annet.

  Bruker du blodfortynnende medikamenter må du avtale med kirurgen på forhånd hvordan du skal forholde deg til disse.

 • Før operasjonen

  Siden inngrepet krever en del planlegging kommer du til oss dagen før operasjonen.

  Her vil du ha møte med ansvarlig kirurg som tegner opp områdene for operasjonen på de aktuelle stedene på kroppen din. Ved hjelp av doppler blodstrømsmåling vil kirurgen også finne og markere blodåren på magen der den frie lappen hentes fra.

 • Under operasjonen

  Vi henter vev til det nye brystet fra magen og flytter det opp til brystet hvor vi kobler blodkar fra lappen til blodkar som ligger ved brystbenet. Lappen blir formet til et bryst på samme området som det opprinnelige brystet.

  Under operasjonen legger vi inn dren i operasjonsområdet for å hindre at det samler seg opp blod og væske i det opererte området. Det blir lagt to dren på magen der lappen er hentet fra, og ett eller to ved det nye brystet.

  Selve inngrepet tar mellom fire og fem timer, og skjer under full narkose. 

 • Etter operasjonen

  De fleste blir på sykehuset i fem dager. Blodsirkulasjonen til det nye brystet blir nøye overvåket på sykehuset de første dagene. Rett etter operasjonen sjekker vi brystet hver time. De påfølgende dagene øker vi intervallet mellom hver sjekk.

  De første dagene etter operasjonen er det vanlig at det produseres litt væske i operasjonsområdene. Dette kommer ut via drenene som legges inn. Som regel vil væsken gi seg etter tre til fem dager. Når vi væsken har gitt seg fjerner vi drenene. Så lenge du har dren er brystet dekket av bandasjer. Disse må skiftes regelmessig, og de første dagene vil du få hjelp til dette. Når drenene er fjernet kan du med noen enkle forhåndsregler dusje. Før dette vil du får hjelp til å vaske deg. Drenene fjernes som regel før du reiser hjem igjen.

  Du skal bruke den spesialkjøpte brystholderen de første fire ukene etter operasjonen. Deretter bør du bruke en god, støtte-BH.

  På magen har du fått et korsett. Dette skal du bruke så lenge du er på sykehuset, samt de første fire ukene etter at du har kommet hjem.

  Støttestrømpene benytter du de to første ukene etter operasjonen. Den første uken skal du ha strømpene på hele døgnet. Andre uken er det kun nødvendig å bruke dem om natten, forutsatt at du er i normal fysisk aktivitet.

  Du får også sprøyter med blodfortynnende medisin for å redusere risikoen for blodpropp.

  De første dagene etter operasjonen bør du unngå å strekke på det området av magen hvor lappen er hentet fra. Dette er viktig for å redusere smertene og for at såret skal gro raskt. Det kan være lurt å ligge med hodet høyt og ha en pute under knærne. Armen på den opererte siden skal også ligge hevet.

  Fysisk aktivitet

  Du vil sannsynligvis ha en del smerter og føle deg sliten og trett etter operasjonen. Det er likevel viktig at du kommer deg opp av sengen og beveger deg så raskt som mulig etter operasjonen. Det er viktig å hjelpe kroppen å komme seg til hektene så raskt som mulig for å forebygger komplikasjoner som for eksempel blodpropp.

  De første dagene hjelper vi deg med å komme ut av sengen og gå korte turer. For å unngå å strekke på magen skal du gå lett fremoverbøyd. Vi hjelper deg også med å komme i gang med øvelsene i treningsprogrammet du fikk før operasjonen.

  Smerter

  Etter operasjonen vil du kunne oppleve smerter og følelse av “stramhet” på magen i området der det nye brystet er hentet fra. Du vil også ha smerter og overfølsomhet i det nye brystet. Etter operasjonen vil du få tilstrekkelig med smertestillende. Når du reiser hjem får du med deg resepter på smertestillende medikamenter.

  De fleste blir sykemeldt i rundt fire uker etter inngrepet.

  Arr

  All kirurgi etterlater arr i varierende grad. Hvor arrene etter en operasjon sitter, er avhengig av hvilken vei kirurgen velger å føre inn implantatet. Våre kirurger etterstreber til enhver tid å gjøre arrene så små som mulig.

  Når du har dusjet skal arrene lufttørkes, gjerne med hårføner på kald luft. Når huden er tørr legger du tape over arrene og en beskyttende bandasje over disse. Etterhvert kan du også la tapen lufttørke slik at du ikke trenger å bytte denne etter hver dusj. Stingene går i oppløsning av seg selv, men arrene skal dekkes med tape de første 3-6 månedene etter operasjonen.

  Du vil få et arr tvers over magen der vevet til det nye brystet er hentet fra. Det vil også bli et arr der hvor det nye brystet er sydd fast. Som alle operasjonsarr vil også disse bli naturlig røde.

  Arrene blir mindre synlige hvis de ikke utsettes for direkte sollys de første seks til tolv månedene. Det anbefales å bruke solkrem med høy faktor. 

  Hjemme igjen

  Når du har kommet hjem kan du være i normal aktivitet, men enkelte ting må du være oppmerksom på:

  • Ikke ligg på det opererte brystet.
  • Ikke ligg på den opererte siden de fire første ukene etter operasjonen.
  • Gjør øvelsene i treningsprogrammet som du har fått.
  • Ikke løft mer enn to kilo med armen på den opererte siden de første tre ukene etter operasjonen.
  • Gå gjerne tur, men dropp jogging, aerobic og svømming de første seks til åtte ukene etter operasjonen.

  De fleste er sykemeldt en måneds tid etter inngrepet men dette er også avhengig av hva slags jobb du har.

 • Oppfølging og kontroller

  En ukes tid etter operasjonen kommer du til kontroll hos sykepleier på poliklinikken vår.

  En måned senere er det kontroll hos kirurg for å se resultatet av operasjonen. På denne kontrollen diskuterer vi også veien videre med tanke på eventuell dato for rekonstruksjon av brystvorte. Vi kan også se nærmere på nødvendigheten av å operere det andre brystet for å oppnå mest mulig symmetri.

 • Mulige komplikasjoner

  All kirurgi er forbundet med fare for bivirkninger og komplikasjoner. Den vanligste komplikasjonen etter brystrekonstruksjon er blødning, og dette oppdages ofte raskt etter operasjonen. Ved DIEP-kirurgi er det også fare for at det kan oppstå komplikasjoner med blodsirkulasjonen i det nye brystet, for eksempel blodpropp. I verste fall vil en komplikasjon føre til at det nye brystet ikke overlever, men dette er svært sjeldent og oppstår kun i to til fire prosent av tilfellene på verdensbasis.

  Infeksjon er en mulig komplikasjon. Infeksjoner oppstår ofte mot slutten av første uke, når bakteriene har hatt tid på å formere seg.

  Du må oppsøke lege raskt hvis

  • såret blir svært rødt eller varmt
  • såret væsker
  • du får feber

  Dette er typiske tegn på infeksjon og må behandles med antibiotika.

  De samme komplikasjonene som kan oppstå i det nye brystet kan oppstå i området på magen hvor lappen er hentet fra. Det kan også oppstå væskeansamlinger, såkalte seromer. Disse blir som regel borte av seg selv over tid.

 • Pris

  Les hva denne behandlingen koster på Spesialisthospitalet her.

  Prisen inkluderer konsultasjon på poliklinikken, behandling med overnatting på sykehuset, tett oppfølging av kirurg og sykepleier samt to etterkontroller.

  Uansett hvilken behandling du ønsker er konsultasjonen det første steget på veien. Den sikrer at du får riktig behandling og at vi finner frem til den metoden som er best for deg.

  Vi har kort ventetid for brystrekonstruksjon etter denne metoden. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår her.

 • Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon?

  Ring oss på 485 09 570 eller send epost til post@spesialisthospitalet.no. Vi hjelper deg gjerne!

  Ifølge forskrift om markedsføring av kirurgiske inngrep kan vi ikke vise før-og-etter-bilder av behandlingen på nettsiden vår. Les mer om før-og-etter-bilder her. Våre dyktige kirurger vil vise deg før-og-etter-bilder på konsultasjon her hos oss på Spesialisthospitalet.

 • Priser

  Vi tilbyr konkurransedyktige priser på en rekke behandlinger innen plastikkirurgi, håndkirurgi og rekonstruksjon etter brystkreft.
  Les mer
 • Gratis konsultasjon

  Vi har kort ventetid på våre behandlinger. Bestill en gratis konsultasjon på poliklinikken vår. Les mer
 • Dette bør du vite

  Spesialisthospitalet er et privat sykehus, med noen av landets ledende og mest erfarne kirurger. Les mer